Weight loss

PROGRAM SKIDANJA VIŠKA KILOGRAMA-WEIGHT LOSS

WL

Skidanje kilograma je uvijek bolna tema svima koji se prije ljeta odluče pozabaviti svojom figurom. Vrijeme je da naučimo kako funkcionira naše tijelo i shvatimo ga zašto sakuplja višak masnoća. Ništa se ne događa bez razloga, pa tako i naše obline imaju svoju uzročno-posljedičnu vezu, zahvaljujući nama samima.

BUDIMO ISKRENI SAMI PREMA SEBI – KILOGRAMI NISU DOŠLI PREKO NOĆI!

Jednostavno trebamo biti iskreni sami prema sebi, jer kilogrami i višak na bokovima, oko trbuha i na rukama nisu nastali preko noći. Godine nepravilne prehrane i ne razmišljanja kako će nam se to kad tad obiti o glavu tj. o bokove su rezultirale nezadovoljstvo našim izgledom te manjak samopouzdanja. Koliko ste sretni kada jedete pizzu, kekse, peciva, bureke i brojne kolače, toliko ste i nesretni kada vidite da ne stanete u vaše najdraže hlače, ili vam se preko ruba presavija višak masnog tkiva.

Višak kilograma utječe na naše fizičko, a i psihičko zdravlje:

 • manjak samopouzdanja, osjećaj manje vrijednosti
 • neatraktivnost i neprivlačnost
 • gubitak ljubavi prema samom sebi
 • odustajanje od ciljeva, osjećaj nesposobnosti
 • smanjena koncentracija i fokus
 • bezvoljnost, nedruštvenost
 • povučenost
 • depresija
 • poremećaji u prehrani: bulimija, anoreksija
 • glavobolje i migrene
 • menstrualne tegobe
 • zatvor i proljev
 • loši kolesterol
 • poveišeni šećer
 • visoki krvni tlak
 • smanjena gipkost tijela i mišića
 • slabiji kapacitet pluća
 • malaksalost

Ako smo se već tako jednostavno prilagodili nezdravom načinu prehrane i gutanju svega što nam je došlo pod ruku, onda vjerujemo da se možemo i disciplinirati i prilagoditi zdravom načinu prehrane. Sve se može postići kada imamo cilj, motivaciju, te kad se prisjetimo osjećaja ugode i zadovoljstva koje smo doživjeli s postizanjem određenih rezultata.

 

DIJETA = NAJGORI HOROR FILM

Skidanje kila nije toliko komplicirano koliko izgleda, bitna je samo dobra organizacija i volja. Mi se ne trebamo ničega odricati, a kamoli kažnjavati opakim dijetama. Riječ dijeta nam je poput opakog horor filma. Čim je netko spomene, odmah se naježimo i pomislimo kako će nam biti teško jer ništa nećemo smjeti jesti. Ne ubijajte svoju psihu i tijelo lošim reklamama i dijetama, sve je zapravo u pravilnoj prehrani – u tome je cijela tajna.

SPORTAŠI NISU FIT I ZDRAVI JER SU STALNO NA DIJETAMA – NE, ONI SE SAMO PRAVILNO HRANE! 🙂

Da je jednostavno biti vrhunski sportaš, svi bi to bili! Moraš se naučiti brinuti o svome tijelu i dati mu ono što je potrebno kako bi moglo napredovati i ostvarivati rezultate, a ne posustati na svakom koraku radi vlastitog kratkotrajnog zadovoljstva. Iako svi znamo da je to puno više kratkotrajnih zadovoljstava. 🙂

NEMOJMO PLAŠITI NAŠ ORGANIZAM S OPAKIM DIJETAMA!

Naše organizam treba samo dobro preusmjeriti, da ni ne osjeti kako smo mu nametnili novu prehranu! 🙂 Budite taktički prema sami sebi, osigurajte si svoje gušte, ali i pridržavajte se jednostavnih pravila. Uz ovaj zdravi program prehrane nećete ni biti gladni, a uz to ćete i zdravije jesti i počet skidati višak masnih stanica, koji su se godinama nakupile.

OSNOVNA PRAVILA PRAVILNE PREHRANE

 1. Ubrzajte metablizam –  vaše tijelo je do sada bilo usporeno, te je kao mahnito skladištilo sve što ste vi pojeli, kako ne bi ostalo gladno do sljedećeg obroka. I tako je nastala priča o masnim naslagama. Siroto tijelo je tu i tamo dobivalo svoj veliki obrok, koji je od gladi brzo pojelo i pospremilo u zalihe za poslije, koje nikad nije otopio, niti pretvorio u mišiće. Nemojte biti tako strogi prema svome tijelu, dajte mu da pojede kad je gladno, naviknite ga da dobije hranu kada mu treba – čime mu ubrzavate metabolizam i sprječavate da ne štedi za kasnije.
 2. 6 zdravih obroka dnevno – dosta je bilo prejedanja svakih par sati, i hvatanja ‘fjake’ nakon tako oblilnih obroka. Omogućite svojem tijelu ono što zaslužuje. S više obroka, smanjit ćete i obujam želuca već kroz par dana i tijelo će se naviknuti da mu je ta količina sasvim dovoljna za taj obrok. Kad je organizam gladan i mozak troši kalorije na razmišljanje kada će sljedeći put jesti. Stoga, vrijeme je da kao malu bebu svoje tijelo hranite svako malo zdravim i manjim obrocima kako ne bi taložilo višak u naše obline.
 3. Povećajte unos proteina, a smanjite udio ugljikohidrata – naše tijelo ne treba toliko ugljikohidrata kroz cijeli dan. Znamo da je najlakše skuhati tjesteninu i preliti je kaloričnim umakom. Meso je čak jednostavnije za pripremiti, no nitko se toga ne sjeti. Dovoljan je malo jači doručak za dnevni unos ugljikohidrata, te prije treninga kako bi naš organizam i mišiće napunili energijom. Za vrijeme fizičke aktivnosti bitno je unostiti tekućinu, kako tijelo ne bi dehidriralo, a mišiće je bitno nahraniti proteinima nakon što su se istrošili tijekom vježbanja.
 4. Jedite puno vlakana –  vlakna iz voća i povrća su odlična za probavu, sadrže najmanji broj kalorija, a ubrzavaju izmjenu i izbacivanje viška tvari iz organizma.
 5. Pijte tekućinu – kao što su čajevi, voda ili voda s voćem. Zbunite svoje tijelo velikim unosom tekućine, kako ne bi osjetilo glad prebrzo.
 6. Bavite se fizičkim aktivnostima – to je vrijeme kada ćete mozak rasteretiti razmišljanja o hrani. Ono će se fokusirati na šetnju, vožnju bicikla, čišćenje stana, razgledavanje izloga u shoppingu i slično. Ne morate isključivo upisati teretanu ili neki grupni program, bitno je da nađete svoj unutarnji mir i zadovoljstvo u svojim treninzima. Naravno, najlakše je otići na trening koji će voditi trener i još ćete se podružiti s kolegama i kolegicama iz kluba ili grupe.
 7. I za kraj matematička računica – unosite u tijelo onoliko koliko možete tijekom dana potrošiti. Odnosno potrošite više nego što ste unijeli tijekom dana!

Svi oni koji su do danas razmišljali kako je dijeta jedini način za skidanje viška kilograma, sada su se razuvjerili u to. Postoje jednostavni trikovi za skidanje kilograma, a to je matematička računica unosa kalorija te ubrzavanje metabolizma unosom većeg broja manjih zdravih obroka. Nagradite se ponekad i nezdravom hranom, ne stalno, nego kad osjetite da se trebate nagraditi!

UKOLIKO VAM JE BITNO SKINUTI KILE – ZAPNITE, JER ZNAMO DA VI TO MOŽETE! NEMA ONOGA KOJI KAD SI ZACRTA ODREĐENI CILJ I REZULTATE NE MOŽE TO POSTIĆI!

Ovo su jednostavna pravila koje mnogi ni ne znaju, a drugi se pak prave “blesavi” da ne znaju kako se skidaju kilice koje su skupljali svih ovih godina! 🙂